Stolní fotbal pro školy - jak vybrat ten nejlepší na co se zaměřit

Stolní fotbal je oblíbenou zábavou nejen mezi dětmi, ale i mezi dospělými. V prostředí škol se může stát skvělým prostředkem pro zlepšení týmové spolupráce, zábavy během přestávek, alternativou za mobilní telefony a také jako motivace k pohybu. Aby ale stolní fotbal vydržel dlouhé roky intenzivního používání, je důležité zvolit kvalitní model. Jak tedy vybrat ten nejlepší stolní fotbal pro školu a na co se zaměřit?

1. Kvalita a odolnost materiálů

V první řadě je třeba klást důraz na kvalitu materiálů. Školní prostředí je náročné a stolní fotbal zde bude vystaven značnému opotřebení. Korpus stolního fotbalu by měl být vyroben z kvalitního dřeva nebo dřevotřísky, která poskytuje potřebnou stabilitu a odolnost. Modely jako Garlando School jsou navrženy právě s ohledem na vysokou zátěž ve školách. Uzavřený stolní fotbal zabraňuje pronikání míčků a figurek mimo hrací plochu, čímž se snižuje riziko ztráty herních komponentů a poškození okolního prostředí. Modely jako Garlando School jsou ideálním příkladem.

Stolní fotbal pro školy 

2. Průchozí tyče

Dalším kritickým prvkem jsou tyče. Doporučujeme volit stolní fotbaly s kvalitními průchozími tyčemi o průměru 16 mm. Tyče musí být pevné a odolné, aby vydržely hrubé zacházení, kterému budou nevyhnutelně vystaveny. Tyče by měly být také dobře vyvážené a hladce klouzat, což zajistí plynulou a rychlou hru.

Často se setkáváme s dotazem zda zvolit bezpečnější teleskopické tyče na fotbálku nebo průchozí tyče s delší životností. Chápu obavy z rizika poranění žáků v obličejové části tyčí vyjíždějící na protilehlé straně fotbálku. Zde asi doporučuji opravdu zvážit, kdo se bude nejčastěji kolem fotbálku pohybovat a třeba i nejmenší žáky změřit. Tyče jsou na stolním fotbale umístěny ve výšce cca. 82 cm nad zemí. Změřte v jaké výšce mají Vaši nejmenší žáci oči. Pokud je to v drtivé většině nad 82cm, tak je to na Vašem zvážení. Pokud ovšem bude fotbálek umístěn někde na I. stupni, kde spousta prvňáčků bude mít oči v této výšce, asi raději volte fotbálek s teleskopickými tyčemi pro zajištění jejich bezpeční při hře.

Stolní fotbal rpo školy

3. Stabilní a pevné nohy

Kovové nohy jsou nejlepší volbou pro školní stolní fotbal. Díky své pevnosti a stabilitě odolávají velkému náporu, který na ně bude vyvíjen. Kovové nohy zajišťují, že korpus stolního fotbalu bude pevně držet na svém místě a nebude se kývat ani při intenzivní hře. Je nutno si uvědomit, že každý i ten nejdražší fotbálek má při hře mrtvý bod, kde se může míček zastavit a žáci následně za tyče fotbálek nadzvedávají na jednu stranu a tímto jej jako by "lámou" přes nohy. Pokud vezmeme v úvahu váhu cca. 80kg fotbálku, tak je zcela zřejmé, že dlouhodobě toto mohou vydržet pouze kovové nohy.

4. Cena a kvalita

Cena je samozřejmě důležitým faktorem při výběru stolního fotbalu, ale je důležité nezaměňovat cenu za kvalitu. S ohledem na skutečnost, že samotná sada kvalitních tyčí vyrobená v Evropě stojí kolem 4 690 Kč, doporučujeme zpozornět u stolních fotbalů s cenou pod 14 500 Kč. Levnější modely často nedosahují požadované kvality a odolnosti, což může vést k častým opravám a nákladům na údržbu. Nejlevnější model, který doporučujeme pro školy je FAS Match. Velmi kvalitními ocelovými nohami je osazen model FAS Smile.

Stolní fotbal pro školy

5. Bezpečnost

Bezpečnost je dalším klíčovým faktorem. Stolní fotbal by neměl mít ostré hrany nebo jiné nebezpečné prvky, které by mohly způsobit zranění. Kvalitní stolní fotbaly mají zaoblené hrany a bezpečnostní prvky, které minimalizují riziko úrazu.

Stolní fotbal pro školy FAS Match

Závěr

Vybrat ten nejlepší stolní fotbal pro školu není jednoduché, ale s ohledem na výše uvedené faktory můžete udělat informované rozhodnutí. Modely jako Garlando School jsou osvědčené a splňují nejvyšší kritéria kvality a bezpečnosti. Investice do kvalitního stolního fotbalu se vyplatí nejen z hlediska dlouhé životnosti, ale také přinese radost a zábavu pro žáky po mnoho let.

Pamatujte, že stolní fotbal není jen hra, ale také skvělý nástroj pro rozvoj motorických dovedností, strategického myšlení a týmového ducha. Vyberte si proto takový model, který bude splňovat vaše požadavky a zároveň bude dělat radost všem malým i velkým fotbalovým fanouškům.

Pro zjednodušení Vašeho výběru jsme před-vybrali vhodné modely v naší sekci: Stolní fotbal pro školy, kde nemůžete s žádným z vybraných modelů sáhnout vedle.